Meteen naar de inhoud

Co-ouderschap met een instantie

  jurgen

  Co-ouderschap met een instantie

  Alles gaat momenteel in sneltreinvaart en ik probeer ergens een rem te vinden maar die lijkt even verstopt te zitten.

  Co-ouderschap

  4 weken geleden kregen we bezoek van de jeugdconsultant van de gemeente en daarbij onze contactpersoon. Er was een kamer vrij gekomen voor Jurgen en hij kan dan op korte termijn doordeweeks terecht bij Auti-start. Zeg maar even optrekken van 0 naar 100 in 4 seconden. Dat was wel even schrikken, gelukkig gaat het dan niet meteen de volgende dag in maar wel snel. Kortom we gaan een soort co-ouderschap aan. Alleen zijn wij als ouders in dit geval leading. Stiekem ervaren we dit wel een beetje anders omdat wij het even niet meer weten.

  Autisme-wandelen-leuke

  Onrustig

  We merken aan Jurgen dat hij onrustig is en zich ook zorgen maakt over van alles en nog wat. Dit uit zich vaak op een negatieve manier naar zijn broer Marinus en naar Hans. Zij kunnen momenteel niets goed doen en dat bevordert de sfeer in huis niet. Het is nu echt op onze tenen lopen. Gelukkig lukt het mij wel om Jurgen toe te spreken als hij gedrag laat zien dat niet door de beugel kan, maar ook daar neemt hij af en toe een loopje mee. En dan word ik ook wel een beetje boos op hem. Deze week is er 1 deur die een gat erbij heeft gekregen en wederom is de badkamer deur uit het kozijn getrapt. Dit laatste omdat Jurgen zich insloot afgelopen dinsdag en er toch gezinsleden aan het werk en naar school moesten.

  Ik kan de situatie niet goed uitleggen wanneer Jurgen boos wordt, dit kan in onze beleving om helemaal niets zijn, maar dan heeft Jurgen al een behoorlijke spanningsboog opgebouwd waardoor het ploft. In mijn vorige blogje vertelde ik daar al iets over.

  Niet in de gaten

  Jurgen heeft het vaak niet in de gaten hoe laat het is of dat hij op moet schieten. Het valt wel op dat hij steeds meer controlemomenten wil hebben. De katten en hond aaien voordat hij zijn schoenen aandoet. Of dat hij met zijn vingers vreemde bewegingen maakt, dit doet hij inmiddels ook veel met zijn mond. Bij deze momenten komen steeds meer andere dingetjes.

  Goede banen?

  We vragen ons ook hardop af hoe wij dit ooit in goede banen kunnen gaan leiden? Momenteel kan ik mijzelf niet eens horen denken als ik thuis ben. Zo druk en we worden zo vaak onderbroken tijdens een gesprek, dit doen beide jongens continue, of ze zorgen dat ze gezien worden en gaan dan springend en dansend door de kamer richting keuken en weer terug.

  slapen-uitgerust-autistart

  Jurgen sluit zich regelmatig even af, dan gaat hij lekker op bed liggen met zijn telefoon of een boekje. Ook in bad gaan vindt hij fijn. Daar word ik ontspannen van, mam.

  Naar de stad

  Afgelopen week zijn we even naar de stad geweest. Een paar shirtjes en korte broeken gekocht en toen we bij de Bruna waren vroeg Jurgen of hij twee Donald Duck pockets mocht hebben voor mee naar auti-start, dan kan ik lekker lezen in bed en als jij dan goed de nummers van het boekje opschrijft dan kan jij ook aan Beppe vragen of zij af en toe een boekje voor mij koopt. “ Mam, dat is toch een goed idee? Ja, ik vind het een leuk idee en heb afgelopen zaterdag nummer 218 gekocht, alvast voor volgende week.

  Kamer inrichten

  Vanmiddag gaan we Jurgen zijn kamertje inrichten. Ik heb al wat kleding in een klapkrat gedaan en viltstiften en de DD pockets in een kastje gedaan.

  huisje-boompje-autistart

  Tweede pinksterdag

  Ik zit dit stukje te typen op mijn werk. Het is tweede pinksterdag en het is heel rustig. Jurgen zal vanaf morgen 5 dagen verblijven bij Auti-start. Op de woensdagmiddag haal ik hem op na school tijd, voorlopig de Jurgenmiddagen. Ook de zomervakantie komt eraan en daar waar we eerst enorme bedenkingen hadden om tegelijk met beide jongens op vakantie te gaan, hebben we besloten om een ruime week door Tsjechië te trekken. We durven dit aan omdat we niet op een camping zijn en er een kind voorin kan zitten en een volwassene achterin. Zo blijft het redelijk rustig, hoop ik. Het past namelijk niet in mijn hoofd om Jurgen achter te laten bij Auti-start en zelf met de rest van ons gezin op vakantie te gaan. Dit voelt alsof ik een kind afschrijf.

  Naaste omgeving

  Uit onze naaste omgeving krijgen we vele reacties die bijna allemaal positief zijn en daar zijn we dankbaar voor. Hoewel onze vrienden en familie niet kunnen voelen hoe wij ons voelen is begrip tonen al heel erg fijn. Wij gaan door een soort rouwproces heen. De tijd zal het leren en we hebben ook goede hoop dat het uiteindelijk wel behapbaar blijft voor ons alle vijf.

  vijf

  Verschillen

  Doordat Jurgen zo extravert reageert, valt Marinus zijn gedrag minder op. Laatst zij iemand dat het bij Marinus wel duidelijk is dat hij autisme heeft en dat bij Jurgen dit niet het geval is. Marinus is redelijk stabiel in zijn gedrag en herpakt zich vrij vlot weer. Maar bij hem valt het meer op zodra wij buiten de deur zijn. Jurgen is dan heel rustig en vriendelijk en vind veel dingen leuk om te ondernemen.

   

  Harry

  Onze contact persoon ( Harry ) komt woensdag weer bijpraten en dan zal ook Marinus zijn verdere toekomst besproken worden. Misschien dat dit met minder begeleiding kan door bijvoorbeeld hem naar huiswerkbegeleiding te laten gaan of meer inzicht te laten verkrijgen.

  Het is niet continue kommer en kwel bij ons thuis, we hebben ook vele mooie en leuke momenten. Ik hoop over een aantal weken te kunnen vertellen dat ik mij uitgerust voel en dat het met Jurgen ook allemaal lekker verloopt.

  Voor nu gaan we een paar wenweken tegemoet, maar gelukkig is het snel woensdag.

  XKa

  Tags: