Meteen naar de inhoud

Verlofstress

  genieten verlofstress vakantie schoolgaande kinderen

  Verlofstress

  Het is zaterdagochtend en ik ben de krant aan het lezen. Mijn oog valt op een woord, verlofstress?

  Verlofstress lijkt mij wel een vreemd soort stress maar na het lezen van het artikel snap ik helemaal waar het over gaat.

  Het gaat om het inplannen van de zomervakantie en dat er collega’s zijn die dit niet in overleg doen of dat het bedrijf niet genoeg mensen in dienst heeft om de werkzaamheden te kunnen uitvoeren.

  genieten verlofstress vakantie schoolgaande kinderen

  Zomervakantie

  Verlofstress begint bij veel bedrijven in januari en bij sommige bedrijven in november al, ook bij mij op het werk. We hebben in oktober altijd een werkoverleg en daar wordt aangegeven om je “optie” vakantie in een Excel lijst te zetten die op het bureaublad staat. Zo kan iedereen meedenken en meekijken of er niet te veel collega’s tegelijk op vakantie gaan en zo kunnen we eventueel onderling overleggen wie een paar dagen kan schuiven. We moeten ook altijd twee opties opgeven naar onze planners toe. Zodat zij ook eventueel nog wat kunnen schuiven, omdat veel collega’s op meerdere objecten werken.

  genieten verlofstress vakantie schoolgaande kinderen

  Relax

  Schoolvakantie

  In mijn werk als beveiliger heb ik eigenlijk nooit echt problemen ondervonden, ik heb wel een keer heel raar staan kijken toen mij werd gevraagd of ik het goed vond dat een bepaalde collega in de schoolvakantie ook vakantie mocht boeken omdat hij geen schoolgaande kinderen had. Ik vond dit zo’n bijzondere en rare vraag en ik zei daarom dat we er met zijn allen wel uit zouden komen als we allemaal een beetje water bij de wijn deden. Alsof het in Keulen donderde en dat ik dan maar mijn vakantie moest verzetten, prima als het op deze manier zo moet, dan schuif ik een weekje op. Mijn kinderen zaten nog niet “verplicht” op school. Het jaar erop werkte ik op een andere locatie. ?

  Om de verlofstress zo goed mogelijk te centreren lijkt het mij handig dat er geen toezeggingen gedaan worden maar dat er met zijn allen naar gekeken wordt. Er is geen wettelijke regeling dat werknemers met schoolgaande kinderen voorrang krijgen, wat wel vaak gebeurd is dat het in de cao wordt opgenomen.

  Soms is het echt heel lastig om drie weken vrij te krijgen in de zomervakantie tegelijk met je partner en laat staan dat je een regeling hebt met je ex-partner, dan heb je daar ook nog een harde noot meet te kraken als het een keer niet zo kan zoals afgesproken. Dit laatste heb ik tot voor 2 jaar geleden prima vol gehouden maar inmiddels is mijn dochter op een leeftijd dat ze zelf lekker op vakantie kan of eventueel thuis kan blijven of nog mee gaat op vakantie. Scheelt mij, en daar komt ie, verlofstress, dat heb ik nu niet meer.

  Overleggen

  Als iedereen op tijd aangeeft en ergens zijn of haar voorkeur van de vakantie noteert, op een lijst zet, en dan bedoel ik ook de mei-, herfst- en kerst- vakantie, en met elkaar in overleg gaat als het spaak dreigt te lopen, dan zou het woord verlofstress niet bestaan.

  genieten zomer kinderen vakantie

  Genieten aan het Gardameer Italië