Meteen naar de inhoud

Van Hotel Mühlbergblick naar Český Krumlov

  richting ČeskýKrumlov

  richting ČeskýKrumlovRichting Český Krumlov

  Na een goed ontbijt en onze vrolijke gastfrau gedag te hebben gezegd, vertrekken we van Hammern richting Český Krumlov, zuid Bohemia in Tsjechië. In eerste instantie dachten we dat het 3 uurtjes rijden zou zijn. Maar bij na berekening en de bergen erin mee genomen werd het ruim 5 uurtjes.

  Gehobbel

  Rond half 10 zaten we in de auto en de eerste 25 kilometer reden we langs allerlei dorpjes, wat op zich mooi is. Je leert de omgeving een klein beetje kennen. Maar we hadden ook zoiets van een stukje snelweg zou ook fijn zijn. Gelukkig ligt er een gloednieuwe snelweg, de 73 later de 49, richting Praag. Van echt slechte wegen hebben we geen last gehad, hoogstens wat gehobbel en wat te snel een berg af willen rijden. Wat mij opviel was dat er in de Duitse dorpjes niet veel reuring te bekennen was en dat een kinderwagen gewoon voor het huis kan staan en dat je je voordeur open kan laten staan, geeft toch een fijn gevoel.

  ČeskýKrumlov

  Tolweg

  Mijn ouders hadden in het verleden al eens een milieusticker voor Duitsland gekocht en mooi op het raam laten zitten, nu schittert er ook een tolweg vignet van Tsjechië (€ 16.04) op de voorruit.

  beekje-petra-airbnb

   

  Hoe durven ze dat

  In Sonneberg hadden we getankt voor ongeveer € 1,43 per liter en later in Tsjechië voor € 1.40 per liter. Altijd goedkoper dan in Nederland waar er prijzen langs de snelweg voorbijkomen van € 1.70. Hoe durft onze regering dit elke keer weer te vragen.

  Gesnurk

  De jongens hadden hun tablets weer volgeladen en hebben wederom niet zoveel van de omgeving mee gekregen. Marinus en ik hadden niet zo heel goed geslapen. Marinus door ons gesnurk en ik door mijn arm (slijmbeursje). Uiteindelijk viel ik wel in slaap in de auto maar toen had Jurgen hoge nood. En wakker.

  ČeskýKrumlov-stop-hobbel

   

  Klassiek?

  We reden op smalle wegen en langs diepe afgronden, gelukkig zaten we meestal aan de goede kant van de berg. Je moet er eigenlijk niet teveel bij stilstaan wat er allemaal kan gebeuren. LichtenFels rijden we voorbij net zoals Bamberg en Erlangen met haar sierlijke gebouwen. We hebben een klassieke zender opstaan, dit omdat we Wenen op de borden zagen staan en we een beetje het Mozart gevoel krijgen. Er was een liedje bij die de bij de weg hoorde die we bereden. Sierlijk en vrolijk.

  Wenen-vakantie-sierlijk

  Lunchen Pisek

  In het mooie stadje Pisek hebben we geluncht. We vroegen aan een medewerkster of dit mogelijk was om 14 uur. Maar dit was geen enkel probleem. Het was een mooi en diep pand en we mochten achterin in de tuin plaats nemen. Een mooie overkapping en een blij gevoel kregen we ervan. Hans had brood met worstjes en een mangosap. Jurgen en Marinus kleine pannenkoekjes met allerlei fruit en een soort stroop honing toestand. En ik had de spinazie pompoen soep met een toast van ei, avocado en pittige sla. Heerlijk gegeten en ook hier waren we niet zoveel kronen kwijt.  Ook de Albert Hypermarkt (onderdeel van AH) hebben we ontdekt. Snel wat boodschappen gedaan en door naar Český Krumlov.

  Pisek-vakantie-onderwegpisek-tjechie-lunch-mooi

  Pisek-vakantie

  Tomtom en google

  Hans had de google tomtom aan op zijn telefoon en de tomtom in de auto. Regelmatig hadden die twee een conflict. We kijken thuis wel in hoeverre de telefoon ons gevolgd heeft.

  Novosedly

  Rond half zes arriveerde we op de plaats van bestemming. Een aantal kilometers voorbij Český Krumlov ligt het dorpje Novosedly  De laatste meters waren even zoeken maar dan heb je ook wat. Bij aankomst wachtte Petra op ons, zij is de verhuurder via Airbnb. Voor ons de allereerste keer dat we via deze organisatie geboekt hebben. Maar wat een mooie plek.

  Er stroomt langs het huis een beekje er staan geiten in de wei een vriendelijke hond die je begroet en later op de avond komen ook nog twee katten buurten. De kippen lusten graag het overgebleven brood en er is allerlei geroezemoes om het huis. (Lees een heel groot huis). Dit was duidelijk aangegeven dat het niet stil zou zijn, maar dat is met ons gezin ook een beetje lastig.

  Er lopen her en der kinderen rond, die of bij andere gasten horen of bij het gezin van Petra, als iedereen het maar gezellig heeft.

  Novosedly

   

  Op deze plek blijven we drie dagen en we hoeven geen wekker te zetten. Om klokslag 07:55 uur komt het eerste treintje voorbij en om enig wild van het spoor te laten verdwijnen wordt er flink getoeterd. De meesten slapen gewoon door ?

  Novosedly

   

  Vanmorgen hebben we, na het ontbijt, een beetje de omgeving verkend. We liepen op een smal weggetje totdat Jurgen een bospad zag. Na een flinke tippel omhoog zagen we vreemd soortige uitwerpselen liggen en eerder had ik ook ergens een vreemde pootafdruk gezien. Aangezien wij geen familie Vonk zijn, hebben we het zekere voor het onzekere genomen en het bospad naar beneden weer gevolgd. Eerst maar even googelen wat voor wilde beesten we tegen zouden kunnen komen. En de vele brandnetels.

  wandelenwandelen

   

   

   

   

   

   

   

   

  Erg warm

  Net zoals in Nederland, zijn hier de temperaturen tussen de 25 en 35 graden. Het voordeel is, dat ons huisje vrij koel is. Dit komt omdat er muren van bijna een meter dik zijn en de zon rond half 10 geheel achter de bergen is verdwenen.

  Český Krumlov. Zuid Bohemia 381 01, Novosedly 1. Tsjechië. Riverfern apartment at Stony Creek, een hele mooie plek om even je zinnen te verzetten.

  Jurgen vond de dieren geweldig en elke dag gaven we ze ook brood, wortel en de katten en hond stukjes vlees.

  Autisme en verschillende locaties gaan goed

  De overgang van het hotel naar het pension verliep vlekkeloos. Dit was voor ons even een spannend moment, maar de jongens vonden heel snel hun draai. Ondanks dat mensen met autisme van regelmaat houden, ging dit goed. Onderling hebben ze nog regelmatig gekibbel en geneuzel en dat geeft voor ons wel stress. Maar Jurgen geeft wel aan dat hij aan het leren is en we zien kleine stapjes vooruit en soms ook een grote weer achteruit.

  In mijn volgende blog zal ik meer vertellen over de streek.

  XKa