Meteen naar de inhoud

Tsjechië de provincie zuid Bohemen

  jurgen-tsjechie-vakantie-rust

  ceskykrumlov-vakantie-tsjechie

  Nu lag het niet geheel in de lijn der verwachtingen om dit jaar naar Tsjechië in de provincie zuid Bohemen op vakantie te gaan. We zijn 5 jaar geleden door Tsjechië gereden om zo bij het Balatonmeer in Hongarije te komen. Voor zowel de heen als de terugreis hebben we overnacht in Tsjechië. Het was goedkoop en ik had wonderlijke locaties uitgekozen. Een oud klooster en een hotel in een dorpje waar je voor half 8 in de ochtend je douche moest hebben genomen, anders was er geen stroom meer voor warm water. Dit had met werkzaamheden te maken. ?

  Mooi land

  Wat ons wel opviel is dat het eigenlijk wel een heel mooi land is en veel te bieden heeft voor de vakantieganger. De prijzen voor hotels en pensions en eten zijn stukken goedkoper dan in Nederland en met opgroeiende kinderen is dit een fijne bijkomstigheid. Dit jaar hebben we een aantal plaatsen aangedaan in zuid Bohemen.

  jurgen-tsjechie-vakantie-rust

  Zuid Bohemen

  Zuid Bohemen is een gebied dat tussen de Oostenrijkse grens en Praag inlicht. Je bent ook zo in Wenen of in BRNO. Het bestaat uit een gevarieerd landschap, denk hierbij aan bergen, heuvels, beekjes, rivieren, meren en oerbossen. Je kan er vele wandel of fietskilometers maken.

  Groene dak van centraal Europa

  Vroeger op school leerden we tijdens aardrijkskunde over het groene dak van Europa. De rivier de Moldau (Vltava) begint in het Boheemse woud, het Sumaya Nationaal Park. Dit enorme bosrijke gebergte is het grootste van de drie nationale parken in Tsjechië en met het Duitse deel van dit boscomplex vormt dit het groene dak van centraal Europa. Er zijn nog meren uit de laatste ijstijd te vinden en oude bergweiden rond de plaatsen Stozec Boubin en Smrcina.

  skilift-toerist-lipno

   

  Lipnomeer

  Het lipnomeer is een 45 kilometer lang kunstmatige aangelegd stuwmeer, de Moldau ontspringt hier of laten we het anders zeggen. Aan de bovenloop van de Moldau werd in 1958 het Lipnomeer aangelegd. Het is het grootste stuwmeer van Tsjechië. Je kan er goed vissen en zwemmen. Wij zijn er een dag geweest en vonden het heel toeristisch waarbij bij sommige attracties behoorlijk wat kronen gevraagd werden. Uiteraard hebben we wel een aantal “dingen” ondernomen waarvan het boomkroonpad en de skilift een mooie bijkomstigheid was.

  lipno-stuw-tsjechie

   

  De rivier de Moldau kronkelt richting het noorden langs de mooie plaatsen Ceský Krumlov, České Budějovice en Praag en mond zo uit in de Elbe.

  Ceský Krumlov

  Ceský Krumlov is de meest bezochte en toeristische stad van deze streek. Er zijn vele middeleeuwse gebouwen te zien en te bezichtigen en via de steegjes en straatjes dwaal je zo een aantal uren door het stadje. Ik raad je met nadruk aan dit niet met slippertjes of hakjes te doen in verband de vele klinkers en dat je behoorlijk moet klimmen. Het kasteel dat vanaf de weg goed te zien is, is maar een klein onderdeel van wat er te beleven valt. Wij waren redelijk onvoorbereid naar het stadje gegaan en wisten daarom niet helemaal hoe de geschiedenis is ontstaan. Ook hier moet je rekening houden met de vele bus toeristen die het stadje bezoeken.

  ceskykrumlov-tsjechie

  České Budějovice is de hoofdstad van zuid Bohemen en ook hier is veel erfgoed bewaard gebleven. Zeker een bezoekje waard en minder toeristisch.

  Het is een mooi stukje Tsjechië waar enorm veel geschiedenis bewaard is gebleven. Er zijn  te bezichtigen en het aangename klimaat maakt dat wij waarschijnlijk een keer terug komen.

  XKa