Meteen naar de inhoud

Schoolpleinouders toen en nu

  schoolpleinterreur

  schoolpleinterreur

  Vanavond waren we gezellig uit eten geweest met mijn moeder en mijn twee broertjes. Moeders is recentelijk 65 geworden en daar vonden wij een leuk etentje het beste bij passen.

  Bij de Argentijn aangekomen en onze versnaperingen genuttigd te hebben en wat algemene beschouwingen te hebben door gesproken. Kwamen we op het onderwerp schoolpleinterreur.

  Luizenmoeder

  De meesten van ons kennen de serie de luizenmoeder met in de glansrijke hoofdrol juf Ank.

  Yep

  Frans vroeg aan ons of het waar was wat er in de serie werd getoond en helaas kon ik er volmondig ja opzeggen. Wel wat minder heftig, ik heb bijvoorbeeld nooit vechtende ouders zien rollebollen over het schoolplein.

  Neus

  Ronald benoemde, ja, dan sta ik daar te wachten op het schoolplein om mijn neefjes op te halen en het is net of alle gescheiden moeders om mij heen beginnen te zwerven. Net of ze neuzen daarvoor hebben.

  Klaar-overste

  Sta je te wachten op het schoolplein en dan ineens zo’n harde vinger tik achterop je schouder, zeg heb jij tijd om morgen te klaar-overen, uhh nee. Ik heb een baan. De klaar-overste stampte met hoorbare stappen weg. Enige tijd later kom ik haar weer tegen, terwijl ik sta te praten met mijn buurvrouw voor op de stoep, allebei de hond aan het uitlaten, en ik zie de klaar-overste druk met een afvalprikker het afval uit de bosjes halen en driftig alles in een zak stoppen. Verveelde kinderen sjokken er achteraan en ik krijg een blik toegeworpen, doe je alweer niets!!

  alweer

  Supervrijwilliger

  De supervrijwilliger en altijd het haantje de voorste moeder zit in allerlei clubjes, regelt de overblijf en loopt met een keiharde fluit de avondvierdaagse te regelen. Tussendoor de koek en zopie regelen en dan na die tijd zeggen, het was wel druk he, volgend jaar moet het anders geregeld worden. Drie keer raden hoe het, het jaar erop ging. Juist.

  Regelteefjes

  De regelteefjes, altijd op zijn loops en altijd op zoek om die voet tussen je deur te krijgen. Owh jij hebt een uurtje over wil jij dan een super-de-luxe kersttaart maken voor de verkoop op de kerstmarkt, de opbrengst is voor het klimtoestel. Sta je in dat uurtje een taart in elkaar te flansen en niemand die voor 5 euro de kaart gekocht heeft. De taart werd opgesmuld door de vrijwilligers.

  banana

  Vlak voor de zomervakantie

  Schoonmaakavond vlak voor de zomervakantie. Juf geeft een briefje mee aan mijn zoon en dan mag ik kiezen, of je komt schoonmaken en anders krijg je krat met speelgoed in je mik gedrukt. Oké doe mij de duplo maar, dat mik ik in bad, sopje van maken en op handdoeken laten drogen. Volgende dag terug naar school en verplicht met de auto want ik kan niet twee kinderen en een bak vol duplo op 1 fiets meenemen. Daar krijg je ongevallen van.

  De groepjesmensen op het plein, die, je als je die alleen tegenkomt ze wegduiken want ik zou weleens met ze willen praten ofzo.

  Bij jou of bij mij

  De vader die aangeeft, Jurgen heeft nu twee keer bij ons gespeeld dan moeten ze vandaag maar bij jou, dikke prima joh ik leg het niet op de weegschaal. Uhh ja zo bedoel ik niet, natuurlijk wel anders begin je er niet over. Ik zie de jongens wel verschijnen.

  Schema in de war

  De moeder die in vijf minuten je hele dag schema in de war schopt omdat de jongens met elkaar moeten spelen en zij naar de kapper, zwemles en haar moeder uit bad moet halen en ik uiteindelijk overal kinderen van een sportclubje sta te halen. Geeft niet, ik heb het helemaal niet druk.

  Kamp

  Een groepje mensen dat in de schoolreis commissie zit en besluit voor groep 8 dat ze dit jaar niet op kamp gaan naar een eiland maar gezellig iets moeten doen met groep 7. Snap je dan helemaal niets, denk ik bij mijzelf. Kamp in groep 8 is vet cool en een mooi afscheid en dan wil je niet iets doen met groep 7

  Graffiti

  Je spreekt een ouder aan op het gedrag van hun kind. Dat kun je ook niet bij iedereen doen. Ik heb de graffiti nog op de schuine wand op zolder staan.

  Vroeger

  We vroegen aan onze moeder of dit vroeger ook zo was. Nee dit was niet het geval en ik weet nu ook wel waarom.

  Ouders gingen niet mee de school in, behalve op de eerste schooldag. Ouders moesten achter het hek, rozzebotelstruiken wachten en mochten niet op het plein komen. De klassen waren kleiner en de meesten vonden elkaar gewoon aardig. Er ging een briefje mee naar huis of er een ouder wilde helpen, zonder dat er meteen een schuldgevoel aangeplakt werd. Mijn moeder heeft wat voorgelezen en boekjes uitgegeven in de schoolbibliotheek.

  Achter het hek

  Ik denk dat het beter is dat wij als ouders gewoon achter het hekje moeten blijven staan, wel zo rustig.

  XKa