Meteen naar de inhoud

Opgeruimd!

  slaapkamer,snurken

  Does its sparks joy

  We zijn al een paar weken bezig met opruimen. Maar hoe gooi je dingen weg die je ooit eens hebt gekregen van iemand en je wordt er niet blij van? Of de overvolle kleding kasten, durfden we er kritisch naar te kijken?

  Marie Kondo

  Eind vorig jaar had ik al eens gehoord van Marie Kondo, de opruimgoeroe uit Japan. Zij heeft een aantal boeken geschreven over het organiseren en een opgeruimd huis hebben en houden. Ik heb dat boek meteen aangeschaft maar het duurde nog even voordat ik erin begon te lezen. Zij legt uit wat ze heeft met spullen en dingen en wat nuttig is en wat niet en waarom je artikelen in een plastic box moet bewaren en niet in een kartonnen doos, je ziet dan niet meer wat erin zit en gaat er dan weer spullen bovenop leggen, klinkt logisch toch?

  troep

  Ook schreef Marie iets over teksten op schilderijen, vakken, kasten e.d. voor je verwerking van je eigen systeem is dit niet handig, je krijgt namelijk een overprikkeling van teksten op het moment dat je je kast opendoet en we zijn op zoek naar rust in onze woning.

  Slaapkamers

  We begonnen op mijn dochter haar slaapkamer. Zij zei ook eerlijk dat ze spullen en kleding had gekregen, van mij of iemand anders, die ze eigenlijk niet leuk vond. Kortom ze werd er niet blij van. Hup in de zak van Max. Van ondergoed naar truien en broeken en weer terug. We kwamen uiteindelijk met 11 vuilniszakken naar beneden met allerlei onnodige niet blij makende spullen. Oude boeken van school die niet meer gebruikt werden tot knutselwerkjes en schriftjes met een negatieve lading, hatseflats weg ermee.

   

  Verzamelplaats

  De voorzolder was ook een verzamelplaats van spullen die niet meer werden gebruikt. Inmiddels staat marktplaats en Marketplace vol met spullen waar wij niets meer meedoen en dagelijks maak ik nog mensen blij met onze afgedankte nette spulletjes. Dan krijg ik weer een blijde mevrouw aan de voordeur die iets op komt halen, even kletsen en zij blij en ik blij. Ik krijg er nog lol in ook.

  Daarna was mijn kleding kast aan de beurt. Hier lagen en hingen kledingstukken in die ik al lang niet meer droeg of gewoon niet mooi waren of niet paste. Weg ermee. Ook het dressoir stond ook meukvol met allerlei potjes, kwastjes en kitsch en make-up die niet gebruikt werd. Opbrengst 7 vuilniszakken. Ook de kleding van mijn man moest eraan geloven en hier werd de opbrengst 4 zakken.

  De kamers van onze jongens zijn al vrij overzichtelijk en opgeruimd, daarbij zijn ze nog in de groei, dus het doorschuif principe van goede kleding is hier dan ook nog van toepassing. We ontzien die nog even.

  Drukke printen

  Een kritische blik door onze woonkamer leverde eigenlijk al veel prikkels op. Ik heb een paar drukke printen vervangen voor meer rustige zaken. De crèmekleurige inbetween gordijnen zijn inmiddels vervangen door mooie stevige witte gordijnen, wat ook rust geeft.

  druk,print

  De spullen die op marktplaats en Marketplace staan, staan in kratten in de gang en er staan een aantal zaken in de woonkamer. Ik ben al twee dagen telkens aan het schuiven met de spullen zodat we er geen last van hebben. Het oogt nogal rommelig. Vanavond is dit behoorlijk gelukt en staat alles netjes gesorteerd. Morgen komt er weer een mevrouw een aantal spullen ophalen. Blij blij.

  En mochten we niet alles kwijtraken dan gaan we 27 april naar de rommelmarkt.

  Vergaarbak

  De badkamer is ook een vergaarbak van potjes, crèmepjes en dergelijke. Ongeveer 160 producten verzamelt zich in een gemiddelde huishouding. Wij ook. Afgelopen zaterdag de hele badkamer leeggehaald en alles op bed neergelegd. Ook hier zijn 5 pedaalemmerzakken met rotzooi weg gegaan. Make-up, parfum, crèmes zijn ook niet onbeperkt houdbaar en er zaten ook dingen tussen die mijn huid in vuur en vlam zette en mij er als een dalmatiër lieten uitzien. Aju.

  make-up

   

  3D gesnurkt

  De eerste nacht nadat onze slaapkamer was opgeruimd. De lelijke nachtkastjes eruit en twee witte exemplaren ervoor teruggeplaatst. Op het dressoir staan nu nog een oude flatscreen en een mooie plant, aan de wand hangt nog een schilderij en het strijkgoed gaat in een rieten strandtas, zodat ik die één keer in de week mee naar beneden kan nemen om de kleding te strijken. Ook hebben we meer kleding opgevouwen en dit geeft ook rust als je de kledingkast opendoet. Maar de eerste nacht kwam ik erachter dat er ook in 3D gesnurkt kan worden, wat een galm was er ontstaan. Inmiddels ben ik eraan gewend maar ik schrok er toch wel een beetje van.

  slaapkamer,snurken

   

  Vanmiddag, ik was net thuis van mijn cursus en zat net een advertentie te plaatsen over sokken, toen ik iets zag bewegen vanuit mij ooghoeken. De hond sloeg aan en mijn moeder kwam binnen. Ik hoorde dat zij een plastic zak bij zich had en voordat ik mij omdraaide zij ik, heb je rommel bij je. Huh wat is dat nou weer. Ik begon te lachen en ik vertelde dat we een grote opruiming hebben. Ze had gordijnen meegekregen van de hoopa’s en die passen gewoon in ons huis. En het zijn mooie gordijnen en ze komen straks op onze slaapkamer te hangen als we die verder hebben gerenoveerd.

  vrijheidsbeeld

  Categorie

  We zijn er nog lang niet en Marie Kondo adviseert ook om alles per categorie te ontmeuken en niet in 1 keer een hele kamer. Bij mij is dat niet helemaal gelukt maar ik ben op de goede weg.

  Gooi weg waar je niet blij van wordt

  Gooi weg waar je niet blij van wordt ook al is dat iets met een emotionele lading. Bewaar alles waar je wel blij van wordt en wat je ook gebruikt. Zo kom je erachter dat je heel veel onnodige rotzooi hebt verzameld door de jaren heen. Bij ons geeft een opgeruimd huis, rust in huis en in je hoofd.

  XKa

  Bij Bol.com: