Meteen naar de inhoud

Leeftijdsdiscriminatie

   

  Er zijn vele soorten discriminatie waar ik niets mee heb, het interesseert mij namelijk niet van welke afkomst, kleur, geloof of gender iemand is. We zijn gewoon allemaal mensen die ouder en hopelijk ook wijzer worden. Maar dat laatste “ouder worden” is voor sommige werkgevers een dingetje aan het worden.

  60 jaar

  Ik praat hier niet over mijn eigen werkgever, daar bespeur ik leeftijdsdiscriminatie niet, hooguit wat gemopper omdat je bij 60 jaar mag stoppen met nachtdiensten, en dat mag ook, zeker als je al je hele werkleven je bioritme aan het verstoren bent met alle gevolgen van dien. Hier dient een goede planning en rusttijden beleid op los gelaten te worden.

  Werkgevers

  Maar ik heb het over sommige andere werkgevers waar wij voor werken. Vorige week had ik een gesprek met een collega, we zijn van dezelfde leeftijd, ergens in de veertig, en hij vertelde mij dat de klant waar hij voor werkt, twee jaar geleden had aangegeven dat hij jongere beambten wil. Dus niet over de werkzaamheden die mijn collega daar uitvoert, want dat is allemaal prima, maar gewoon om zijn ouder wordende hoofd. Het is maar goed dat ik geen kunstgebit draag, want die was eruit gevallen. Ik keek mijn collega aan en ik zei, dit is leeftijdsdiscriminatie en niet zo’n beetje ook.

  Frisjes

  Er schoot mij een gesprek van ruim een jaar geleden te binnen. Ik zat op dienst met mijn teamleider en we hadden een gesprek over een klant die een ander bedrijf had gekozen, de gebruikelijke aanbestedingen (krijg je rimpels van). Tijdens de overdracht bij de klant, werd er fijntjes op gewezen dat de beambten er niet meer zo frisjes uitzagen, met andere woorden, er vielen rimpels in de gelaten van de beambten en dat kon toch eigenlijk niet. Mijn teamleider was redelijk overrompeld maar was er ook meteen klaar mee, aju.

  Sean Connery

  Het zal toch niet zo zijn, dat we straks verplicht, pak um beet, één keer in het half jaar een apk moeten hebben, die uit botox en fillers dient te bestaan en dan vier keer per jaar je grijze haren, lees antiek blond, weer laten terug verven in de oorspronkelijk kleur? Dat kan toch niet. Dan zie ik geen Sean Connery’s of Linda Evan’s meer. Heren, niet elke man lijkt op Sean Connery als hij ouder wordt.

  Anti wallen

  Persoonlijk vind ik het belangrijk om er verzorgd uit te zien. Dit lukt aardig, maar na vier vroege diensten, half 5 opstaan, laat mijn gezicht ook weleens wat anders zien en helpt de anti wallen stick, camouflagekleuren en smeersels ook niet altijd. Want mijn ogen staan gewoon op, slapen en moe.

  Error 404

  Wat wel mee kan spelen, is dat het bij sommige klanten snel en druk moet. Heel af en toe bemerk ik dit ook bij mijzelf. De hele dienst telefoontjes, vele klanten die langs de balie komen, vele vragen waar geen pasklaar antwoord op gegeven kan worden of er wordt stiekem iets in je schoenen gedrukt waar je dan weer uren mee zoet bent, terwijl de klant dit zelf dient uit te zoeken. Dan wil er nog weleens een kleine error 404 ontstaan. Dan ga ik meestal maar even een kop koffiedrinken of naar het toilet. Nu even niet. Me time. Er wordt te weinig bij stilgestaan dat de persoon achter de balie, vaak geen pauze heeft en dus continue met schermen in de weer is wat overigens niet mag.

  AFK

  In de wetgeving wordt voorgeschreven dat dit beperkt moet worden tot maximaal 6 uur per werkdag. Daarbij geldt als extra voorwaarde dat er hooguit twee uur achtereen achter het beeldscherm gewerkt mag worden, onderbroken door “pauzes” van tenminste 10 minuten, die met andere bezigheden gevuld dienen te zijn. En dit wordt nogal vaak vergeten door zowel klant als werkgever.

  Ik snap het wel, uren is inkomsten, maar mijn ogen kunnen het niet altijd aan. Droge ogen, een opkomende hoofdpijn. Dit hoort ook bij het ouder worden. Maar kan ik daarom mijn werk niet. Tuurlijk wel, alleen wat beter naar je lichaam luisteren en Away From Keyboard.

  Plezier

  Het is toch mooi om te zien dat een oudere werknemer, lekker in zijn vel zit en het werk met veel plezier uitvoert bij de klant. Minder kans op ziekteverzuim en stress en iedereen tevreden. Ik hoop dat mijn werkgever en harde streep zet door leeftijdsdiscriminatie en zorgt voor de juiste mensen op de juiste plek. Win win. Dan blijf ik nog even antirimpelcreme smeren.

  XKa