Meteen naar de inhoud

Hoe voelt een hoge bloedsuiker

  Voor elke diabetes type 1 patiënt verschild het wanneer iemand last heeft van een te hoge bloedsuiker. Bij mij begin ik mij rot te voelen als mijn bloedsuiker hoger (hyper) dan 16 is. Het getal wat zichtbaar is op mijn bloedglucosemeter.
  Het geeft een slopend, vermoeiend en leeg gevoel, het lijkt wel op een beginnende griep.

  Je ziet niets aan mij

  Aan de buitenkant zie je niets aan mij maar mijn lichaam is op zo’n moment bezig met overleven. Hoeveel water ik dan ook drink, het duurt een hele tijd voordat mijn bloedsuiker gezakt is. Ik spuit dan insuline bij en ik hoop dan dat de insuline zo snel mogelijk opgenomen wordt, zodat mijn bloedsuiker weer naar een normale waarde zakt.
  Wanneer mij bloedsuiker te hoog is heb ik het meest hekel aan mijn diabetes. Het duurt uren voordat mijn bloedsuiker weer gezakt is en ik word er ongemakkelijk en rusteloos van. Ik ben prikkelbaar, hoofdpijn en het lijkt alsof er een tank over mij heen gereden heeft. Daardoor kan ik niet goed functioneren en voel mij daardoor weer nutteloos.

  Bekende en onbekende oorzaken

  Een hoge bloedsuiker kan veroorzaakt zijn door, hormonen, stress, ziekte, verkeerde dosering insuline, te veel koolhydraten te hebben gegeten, omslag van het weer. Een aantal zaken zijn herleidbaar, maar niet alles en dat is frustrerend.
  Op het moment dat mijn bloedsuikerspiegel begint te dalen, begin ik mij weer beter te voelen. De symptomen verdwijnen dan langzaamaan en ik begin mijzelf weer te worden. De mist in mijn hoofd trekt op en mijn humeur begint weer bij mij te horen. Maar de uitputting blijft de rest van de dag hangen.
  Het gevecht met diabetes blijft zolang ik leef en ik blijf in gevecht met mijn diabetes, maar telkens win ik weer. Hoge bloedsuikers zijn op lange termijn schadelijk.

  Insuline

  Lastig uitleggen

  Het blijft lastig uitleggen, dat diabetes. Mensen denken dat het vaak wel meevalt omdat ze niets aan mij zien. Ik heb diabetes type 1 en daar valt niets meer aan te veranderen. Hoe graag ik ook een zo normaal mogelijk leven wil leiden het blijft elke dag opletten. Ik probeer dit ook zoveel mogelijk voor mij te houden en te dealen met mijn gevoel en soms ernstige vermoeidheid, stress, mijn gezin en werk. Maar soms gaat het even niet en moet ik op mijn strepen gaan staan.

  symptomen

  Complicaties

  Complicaties hebben bijna allemaal te maken met schade aan de grote bloedvaten, aan de kleine bloedvaten en aan het zenuwstelsel. Even kort door de bocht: suiker in het bloed maakt het bloed wat dikker, waardoor vetten uit het bloed makkelijker aan de wanden van de bloedvaten plakken. Dat leidt tot aderverkalking. Daardoor krijgen organen en ook zenuwen minder bloed en zuurstof. En doordat de bloedvaten niet meer goed in conditie zijn, kunnen ze schadelijke stoffen lekken naar de zenuwen, die daaronder lijden.
  Meer informatie vind je hier.

  XKa