Meteen naar de inhoud

Het heet autisme en daar zit veel gevoel bij

  Het heet autisme met een scheut gevoel een pittig randje en een prettige inborst, lief voor beestjes en jongere kinderen en vriendjes die herkenbaar gedrag hebben. Ik denk dat ik zo mijn jongste zoon redelijk goed omschreven heb. Twee kinderen met ASS is veel ballen in de lucht.

  Verschil van aanpak

  Er was mij al verteld dat de aanpak en benadering enorm kan verschillen per kind. Bij de één is kort en bondig genoeg terwijl de andere oeverloze discussies met je kan voeren wat vaak uitmond met de woorden, ik ben je moeder en we gaan het zo doen en niet anders. Ook dat werkt nu nog.

  Drie weken

  Jurgen is inmiddels drie weken onderweg en met vele vlagen krijg ik berichtjes via de app, mama ik mis je, mama je moet mij nu ophalen, mama ik vind je lief. Hartverwarmend en hartbrekend. Bah waarom kan het niet anders denk ik dan bij mijzelf. De tafel gedekt voor vier in plaats van vijf personen.

  weg-jurgen-autisme

   

  Plomp

  Mijn dagboek van goede voornemens heb ik laten varen, zo hoppa de plomp in. Niet omdat het moet maar omdat het kan. Mijn doelen blijf ik wel nastreven en dat moet ook. Maar ik vind het nu niet belangrijk om het te benoemen.

  Fijn

  We hebben goed contact met de begeleiding van Jurgen en dat is een fijn en vertrouwd gevoel. Ik ben vrij open en vertel en vraag ook veel dingen. Tenslotte heeft de begeleiding er voor geleerd en in dit geval ben ik gewoon Jurgen zijn moeder die zich afvraagt hoe gaan we dit varkentje wassen. Ik probeer wel alles rationeel te benaderen, maar soms zit ik wel even zwaar in mijn gevoel.  Helaas gaat het op school niet zo goed en wij krijgen nog niet helemaal duidelijk wat er aan de hand is. Jurgen zit op speciaal onderwijs en hij wil gewoon leren en goed uitleg krijgen en daar ergens gaat iets fout, volgens mij.

  viool-fijn

  Diversiteit

  Ik denk dat een school voor kinderen die het net niet redden op regulier onderwijs maar ook niet helemaal thuis horen op speciaal onderwijs, die school moet nog uitgevonden worden. Of de regering moet gaan snappen dat we geen éénheidsworsten zijn. Iets meer diversiteit in de scholen zou fijn zijn.

  divers-autisme-jurgen-karinskast

  Autistisch vandaag

  Ik vraag vaak aan mijn kinderen hoe was het vandaag op school. De één zegt, je moet geen watergevechten houden met allemaal autisten daar komt gedonder van. De andere zegt, oowwhh het was weer lekker autistisch vandaag.

  Het begint op een werkwoord te lijken.

  Ik autist, jij autist en wij autisten, jullie hebben geautist.

  Kippendrukte

  We maken ook leuke en mooie dingen mee. Afgelopen weekend is redelijk rustig verlopen en we krijgen steeds meer grip op onze eigen tijd. Alhoewel ik mij er wel bij neergelegd heb dat tot aan de zomervakantie er nog van alles en nog wat geregeld moet worden. Dit staat helemaal los van de situatie waarin we nu zitten. Kippendrukte noem ik dat.

  Bijna woensdag en dan kan ik mijn vleugels weer over alle kipjes leggen.

  XKa

   

  Tags: