Meteen naar de inhoud

Klagen kost meer energie dan negeren

   

  Een voorbeeld, klagen over het weer, daar zijn wij heel goed in. Maar waarom hoor ik mijn zonen er eigenlijk nooit over?

  Nou mam, als ik ga klagen over de regen dan kost mij dat te veel energie en daarom kan ik het beter negeren. Want ik kan het toch niet veranderen.En nu het zogezegd wordt, denk ik, je hebt helemaal gelijk. Natuurlijk vinden ze het niet fijn om in een nat pak op school te komen of met hele koude oren en handen. Bij temperaturen boven de 25 komt er één niet meer buiten, pas wanneer het afgekoeld is.

   

  Informatieverwerking

  Ik bemerk het weleens bij mijzelf, dan ben ik te druk met een aantal ‘dingen”, en dan komt er zomaar uit het niets iets tussendoor, dit kan een telefoontje zijn, de postbode die aanbelt, de hond die aanslaat en dan ben ik helemaal van mijn apropos. Het duurt dan weer even voordat ik in mijn flow zit. De boel gereset heb. De ene keer heb ik nergens last van en de andere keer weer wel. Ik vraag mij dan ook af hoe de informatieverwerking bij mijn zonen binnen komt? Ik denk heel chaotisch en vooral tegelijkertijd. Dit kan door geluiden, geuren en kleuren komen. Links of rechtsaf?

   

  Ontbijt

  Ons ochtendritueel, en zeker als we op tijd ergens moeten zijn, is een enorme uitdaging op ons allemaal. Geen van ons is echt het zonnetje in huis, behalve onze hond.

  Het liefst wil ik vijf badkamers en vijf ruimtes om apart te kunnen ontbijten, geen gedoe meer.

  In een korte tijd komen er heel veel prikkels binnen en dat betekend chaos in het hoofd. Dit kan al gebeuren als er twee vragen achter elkaar gesteld worden, de kans is dan al 80 procent dat er een snauw en een knauw wordt gegeven. Lang leven met autisme.

  We moeten 1 vraag per keer stellen en bij de één moet het op een grappige manier en bij de ander op een iets dwingende manier. Soms lastig als jezelf nog met de slaap vouwen in je gezicht rondloopt, we blijven oefenen.

  Grote kommen

  Het kan ook zijn dat het kommetje waar de muesli in moet te klein bevonden wordt. Dan gaan ze op zoek naar een grotere kom. Wij verstoppen de grote kommen vaak, omdat er anders een half pak muesli in verdwijnt en dat is niet de bedoeling.

  Koptelefoon kapot

  De koptelefoon van Marinus is kapot. Als hij ontbijt dan kijkt hij op zijn telefoon filmpjes met de koptelefoon. Maar dit kon afgelopen vrijdag niet en hij was verbaasd dat hij om kwart voor 8 helemaal klaar was. Ruim op tijd op school deze keer. Hij gebruikt de koptelefoon om zich af te kunnen sluiten van zijn omgeving en tegenwoordig is dit een geaccepteerd beeld.

  Prikkels

  Het mooie is dat wij veel kunnen leren hoe om te gaan met de vele prikkels van alledaags en ook om te kunnen begrijpen hoe het in hun bolletjes binnen komt. En dan kun je wel klagen over zaken die er niet toe doen of wat je niet kan veranderen, maar dat kost energie en waarom zou je ook. En een flinke wandeling op zijn tijd doet ook wonderen.

   

  XKa