Mijn vader had weleens verteld dat er vroeger een vliegveldje was, maar ja ik was klein en ik zag alleen maar heide en bomen inmiddels weet ik een klein beetje meer van het gebied.
Aardkundig monument
Sinds 20 juni 2013 is de Havelterberg een officieel een aardkundig monument en wat valt er dan allemaal te zien en te beleven?
Veel te ontdekken
Het gebied in Zuidwest Drenthe heeft een lange rumoerige geschiedenis achter zich gelaten. Denk hierbij aan de tweede wereldoorlog, de boeren van de Trechterbekercultuur zo’n 5500 jaar geleden. Die hunebedden bouwden om hun overleden familie te eren. De ijstijden. Genoeg te zien en te ontdekken.
Verkeerde been
Je wordt wel een beetje op het verkeerde been gezet als je door het dorpje Havelterberg heen rijdt. Het dorpje Havelterberg ligt namelijk op de Bisschopsberg die zich verder uitstrekt naar het dorpje Darp. De Havelterberg ligt een paar kilometer verder achter de schaapskooi Holtingerveld of tegenover de hunebedden D53 en D54.
Stuwwallen
De Bisschopsberg is onderdeel van het stuwwalcomplex samen met de Havelterberg en de Woldberg. Dit ligt mooi als een soort boog om het stadje Steenwijk heen. Het stuwwallen complex is ontstaan tijdens de voorlaatste ijstijd het Saalien ruim 150.000 jaar geleden. Er is veel keileem te vinden wat vanuit Scandinavië meegekomen is door het meters dikke ijs. Ook zijn er vele zwerfkeien meegekomen.
Vliegveld Fliegerhorst
De Duitse ‘Bauleitung’ begon in 1942 met de aanleg van het grootste vliegveld, genaamd Fliegerhorst bij Havelte aan te leggen, dit om Schiphol te ontlasten. Er werd ruim 600 hectare gedraineerd en geëgaliseerd. Dit werd gedaan door ongeveer 4000 medewerkers onder andere mensen van joodse afkomst, tewerkgestelde mannen en gevangenen uit Veenhuizen. In Steenwijk werd een vrouwenrazia gehouden, zodat zij konden werken in het veldhospitaal. Er werden loodsen een brandweerkazerne, commandotoren, telefooncentrale, hangars en noem maar op wat er meer bij kwam kijken. Het dorpje Darp was helemaal verdwenen, want het stond een beetje in de weg voor de startbaan.
Huis weg
In de omgeving van Havelte werden er ook huizen toegeëigend door de Duitser. Aan de Kallenkoterallee in Steenwijk is nog een huis zichtbaar met een rood kruis op dak, zo hoopten de Duitsers dat er geen bommen werden gegooid op de woningen. In de omgeving zijn nog vele huizen, voormalige hospitaal, barakken te spoten.
Startbaan
De Helomaweg tussen Havelte en Frederiksoord is de startbaan geweest. Op oude foto’s is dit terug te zien. Wat ook interessant is om via google earth in te zoomen op het gebied. Je kan dan oude funderingen zien door de glooiingen in het landschap. Maar ben je echt nieuwsgierig geworden naar het verleden van het vliegveld dan raad ik je het verslag van Ab Logtmeijer aan. Hier heb ik onder andere veel mooie informatie opgedaan en ik zal de eerstvolgende keer de Havelterberg maar ook de Woldberg met andere ogen bekijken. Vanavond reed ik naar huis over de A32 en als je dan ter hoogte van Nijeveen rijdt zie je de glooiingen van de Bisschopsberg en vlak daarachter de Havelterberg en voordat ik afsla de Woldberg. Wat een historie in de kop van Overijssel en het zuidwest van Drenthe.
Hunebedden D53 en D54
Deze liggen aan de hunebeddenweg in Havelte. Hier begint ook veelal onze wandeling en waar we de afweging maken om de linker of rechter kant op te lopen. De Hunebedden zijn gebouwd tussen 3100 en 3400 voor Christus. Onder hunebed D53 zijn in 1918 vele vondsten aangetroffen. Tijdens de tweede wereldoorlog moesten de hunebedden verstopt worden. Het ene hunebed werd begraven in een 7 meter diepe kuil en over de ander werd zand gestort.
Als je omhoog loopt, achter hunebed D53, de meest rechter route richting de bosjes bovenop de heuvel, dan kom je ook langs grafheuvels uit die tijd. Aan de andere kant zie je dan weer bomkraters uit de tweede wereldoorlog.
Door al dat omgeploeg en klimaatveranderingen, is de natuur behoorlijk veelzijdig en kom je ook bijzondere planten tegen die elders in Nederland weinig voorkomen.
XKa