Meteen naar de inhoud

Structuur en geen structuur

  schamen

  Autisme

  Het is wel bekend dat we met autisme en aan verwante zaken te maken hebben. Dit is geen makkelijke opgave maar we maken wel veel leuke en grappige dingen mee. En af en toe moet ik ook tegen mijzelf zeggen, geniet er van want we hebben best wel wat apparaten rond springen die wel boven het maisveld uitsteken en je soms op onverwachte momenten met de neus op de feiten drukken.

  Marinus

  Marinus, die nu hij ouder wordt en een mooie en leuke ontwikkeling doormaakt. Hij heeft een leuke en niet zo’n drukke klas en zit prima op zijn plekje, dit heeft wel een tijdje geduurd maar het gaat goed. Veel humor heeft hij ook. Soms op het randje. Vanavond wilde hij de coldfeetchallenge doen. Er ligt sneeuw en tot twee keer aan toe met de blote voeten van de achterdeur naar de schutting deur rennen. Vindt hij leuk. Ik laat het bad voor hem vol lopen en Marinus geeft aan dat hij met 10 minuten erin gaat. Na 25 minuten toch maar eens kijken en meneer is nog druk aan het gamen, springt op van zijn stoel en zegt sorry sorry mama helemaal vergeten. Net zoals hij zijn broodtrommel regelmatig vergeet. Dan zeg ik tegen hem wat ben je ook een suffie, nee hoor, ik ben Marinus.

  Marinus heeft ook mooie quotes: Als je op je allerbest tegen jezelf gaat dammen, dan wordt het gelijk spel.

  Ik weet zoveel dingen dat ik niet eens weet dat ik het weet.

  Amylyn

  Amylyn is druk met school en haar sociale gebeuren. Ze vertelt graag over haar medeleerlingen wat die beleven en wat ze gezamenlijk moeten doen. Haar stage bij Hedon is ook een belevenis en soms komen nieuwtjes die in de krant staan redelijk overeen met de werkelijkheid. Enig structuur is er momenteel niet in haar leven en ook niet bij ons wie er ’s avonds allemaal aan het diner zitten, dit wisselt per dag. Gelukkig doet ze niet echt mee aan kippendrukte. Ohja Pap heb je maandverband gehaald? Dus dat, en het hoort erbij. Sporten en daarna aan de Belgische wafels en cola. Waar moet het heen 😉

  Amylynretra-rijden

  Jurgen

  Jurgen die lekker tegen je aan kan hangen en vaak gillende tekenfilmpjes bekijkt. Nu het winter is, is hij meer binnen te vinden dan buiten en af en toe komt zijn vriendje Merijn spelen. Heerlijk kind alleen heel vroeg wakker en dan gaan ze met de beyblade tollen op het laminaat. Zucht. Max de kat is Jurgen zijn kat. Regelmatig vinden we die twee in de relaxstand op de bank of op bed. Gezellig.

  Structuur

  Soms hebben we een autische structuur. De wekker gaat om 7 uur af en dan dient er een bepaald riedeltje af gedraaid te worden. Dit gaat goed als men op staat zodra de wekker af gaat en daar gaat af en toe iets fout. Dit heeft verstrekkende gevolgen tot half 9 in de ochtend en een briefje op tafel, wil je Foppe uitlaten, de was regelen enz. Terwijl ik die dag toch echt geen wekker hoefde te zetten, want mijn vrije woensdag is voor hen de vrije zaterdag. Het komt erop neer dat ik alles in 30 minuten doe maar niet stofzuig, dit is voor de middagdienst want de hond en twee kattenmannen gaan op alle stoelen en banken slapen en laten hun DNA achter die dan weer op onze kleren komen, dus stofzuigen.

  Kieskeurig

  Onze kinderen zijn behoorlijk kieskeurig als het op mensen aankomt. Klopt er iets niet dan is de kans groot dat ze dit gewoon recht in je gezicht zeggen. En waarom zouden ze dit niet mogen zeggen? Ik heb door de jaren heen met allerlei karakters en persoonlijkheden te maken gehad en ik prik vrij vlot door de bubbel heen, dit komt door mijn rugzakje. Maar soms kun je even niets met je eigen gevoelens jegens een persoon en dan moet je, je sociaal gedragen omdat dit bijvoorbeeld op je werk voorvalt of in een kennissen kring. Voor kinderen met autisme is dit een behoorlijk opgave, ze kunnen niet altijd je gezicht, emotie, of de intonatie volgen en kunnen je dan behoorlijk irritant vinden of misschien niet helemaal als eerlijk ervaren, zeker als je met een dubbele agenda werkt.

  karin van Dokkumburg

  Zit daar structuur in, ja, ik zie meteen aan het gedrag van mijn kinderen of er iets klopt of niet. Ze zijn dan ook vaak snel weer gevlogen en gaan dan verder met hun eigen ding. Structuur en vooral dicht bij zichzelf blijven.

  Kwestie van geduld

  Ik zou in mijn persoontje daar wel wat meer structuur in willen aanbrengen die mijn kinderen ervaren. De rest gaat bij ons met een flow omdat we gewoonweg niet in de positie zijn om een strakke structuur te kunnen neerzetten. We doen kleine stapjes om de omgeving minder prikkel gevoelig te maken, maar dit vergt wel een beetje tijd.

  Komt tijd komt raad

   

  XKa

  Tags: