Meteen naar de inhoud

Stedentrip naar Praag

  Praag,uitzicht-Karelsbrug

  Als je in Tsjechië bent dan hoort een stedentrip naar Praag er ook bij. Vooraf hadden we een paar bezienswaardigheden uitgezocht zodat we geen wandeltocht van 20 kilometer voor de kiezen kregen met het warme weer.

  Parkhotel Průhonice

  De eerste nacht overnachten we in het Parkhotel Průhonice net buiten Praag. We hadden dit uitgezocht omdat er plannen waren om naar het zwemparadijs te gaan. Maar voor drie uurtjes zwemmen en rond de €75,- kwijt zijn, vonden we iets teveel van het goede.

  We werden vriendelijk ontvangen door de medewerkers van het hotel en de kamers waren ruim opgezet. Jurgen sliep bij mij en Marinus bij Hans. De wifi was uitstekend en we hadden geen omkijken naar Jurgen en Marinus. De tabletoppas was weer productief.Vlakbij het hotel was er een soort walmart achtig iets. Groot gebouw met een supermarkt en allerlei winkeltjes. Uiteraard een paar shirtjes gekocht.

  ’ S Avonds hebben we nog lang op het terras gezeten en Hans en Marinus hebben nog een klein beetje van de maansverduistering gezien.

  praag-maan

  Oeps

  Na een goed ontbijt vertrokken we naar ons tweede hotel, dit hotel lag dichter bij het centrum maar toen we de wijk in reden dachten we wel even of we de goede afslag hadden genomen. We reden de parkeerplaats op bij het hotel en we zagen vele lege blikken bier liggen op het terrein en enorme grote groepen mensen. We bleven in de auto zitten en we hebben via de app van booking.com het hotel omgeboekt naar een hotel dichter bij het centrum en de metro en we waren meteen welkom.

  aparthotel-praag-praag12

  Metro

  We sliepen op zolder en hadden, als we opzij uit het raam keken, een mooi uitzicht. Overigens was het een enorme kamer met prima bedden. Na de boel weer uitgepakt te hebben vertrokken we richting het oude centrum van Praag. Een dagkaartje voor de metro kost ongeveer €4,- per persoon en we namen de groene metrolijn zodat we dichtbij de bezienswaardigheden konden uitstappen. Overigens maak je flinke afdalingen met de roltrap.

  roltrap-metro-praag

  De oude Joodse begraafplaats

  De oude Joodse begraafplaats ligt in de wijk de oude stad. Als je om de hoek bent bij de Synagoge dan kijk je van onderaf op de begraafplaats. De oudste grafsteen dateert uit 1439 en is van dichter Avigdor Kara. Geschat wordt dat er 200.000 graven, deze zijn laag voor laag opgebouwd. De laatste keer dat er iemand begraven werd was in 1787. Ik vond het een indrukwekkende begraafplaats met al die stenen hutje mutje naast en bijna op elkaar.

  begraafplaats

  Karelsbrug

  Ook zijn we over de Karelsbrug gewandeld. Er staan vele verkopers van kaarten en schilderijen en het is behoorlijk druk. Maar wel een imposante brug met zijn 30 beelden. De brug kent een lange geschiedenis vanaf 1357. Vanaf de brug heb je een mooi uitzicht over St-Nicolaas kerk en de Burcht.

  Astronomisch uurwerk

  Het Raadhuis Oude stad met het astronomisch uurwerk. Een mooi gebouw om te bezien en het astronomisch uurwerk is een plaatje op zich. De zonne en maan klok zijn af te lezen. De stand van de planeten en nog veel meer. Je bent meteen op het oude stadsplein, wat het hart van Praag is. In de 11de eeuw werden hier markten gehouden maar tegenwoordig kun je genieten op een terrasje en de mooie gevels kunt bekijken. Ook een ritje met paard en wagen is mogelijk.

  Wenceslasplein

  Wenceslasplein waar vele winkels zijn en waar het Nationaal Museum is gevestigd. Ook staat er het art nouveau hotel Europa die veel pracht en praal is verloren en waar momenteel op de begane grond planken voor de gevel staan. Ik vraag mij af of het ooit weer opgeknapt gaat worden.

  paardenwagen-praag-oudestad

  Belevenis

  Het was een mooie belevenis en we realiseren ons dat we maar een heel klein stukje hebben ontdekt van Praag. Mijn ervaring met stedentrips is dat je de bezienswaardigheden en ook om een beetje de stad te beleven, dit niet binnen twee dagen te volbrengen is. Ik denk dat we nog eens terug komen vlak voor kerst.

  De mensen zijn erg vriendelijk en we hebben heerlijk gegeten

  XKa

  Tags: