Meteen naar de inhoud

Nieuwe, oude voetstappen

  oude-nieuwe-voetstappen

  oude-nieuwe-voetstappen

  Terug flits

  Je kent het wel, loop je ergens en dan krijg je ineens een terug flits naar het verleden. Hoe je zelf als klein kind aan de hand van één van je ouders de wereld aan het ontdekken bent. En dan besef je dat je deze voetstappen op dezelfde plek al eens gezet hebt en dat je nu misschien wel met je eigen kinderen nieuwe oude voetstappen aan het maken bent.

  Verjaardagen

  Als er vroeger bij ons thuis bij een oom of tante, opa, oma, pake of beppe een verjaardag werd gehouden dan werd er steevast na de lunch een boswandeling gemaakt. Bij ons thuis was dit in de zomer of in de herfst. Dan liepen we over de zanderige paden met prikkend hard gras of dat de bladeren aan de bomen al geeloranje aan het verkleuren waren. Bij mooi weer hadden we vaak dekens mee zodat we daar even op konden uitrusten en wij als kleine kinderen door de heide konden rennen of de hunebedden konden beklimmen. Zo zijn we ook een paar keer naar de zeedijk geweest. Schapen die daar graasden en dikke keutels achterlieten. Bij eb gingen we dan zwemmen. Of in de winter plasticzakken mee en dan glijden van de dijk totdat we een blauwe bips hadden. Dit was een gezellige boel. We waren dan ook altijd met een heel gevolg, groter dan de bekende Kardashian familie.

  Bos

  40 jaar getrouwd

  Toen mijn beider grootouders 40 jaar getrouwd waren, zijn we met zijn alleen op familieweekend geweest in Westerbork, we sliepen dan op een manage en mochten ook paardrijden.Volgens mij zijn wij in er drie keer geweest. In één van die weekenden heeft een buitenstaander op een hoog fluitje staan blazen waardoor er paarden op hol sloegen en dwars door de hekken het dorp in gerend waren. Voordat alle dieren weer op stal stonden was het al ver na middernacht.

  wandelen

  Familiedagen

  Later werden het familiedagen. Neven en nichten kregen zelf een gezin en het werd op deze manier wel een hele onderneming om zoveel mensen in één ruimte te herbergen.

  Inmiddels zijn deze dagen naar de achtergrond geschoven en dat is eigenlijk jammer. Ik vertel mijn kinderen dat ze een enorme grote familie hebben die zelfs buiten de Europese grenzen reikt. Afgelopen mei hebben we een aantal leden van de Canadese kant ontmoet. Dit is wel letterlijk en figuurlijk verdere familie maar toch we hebben een DNA-match en dezelfde achternaam.

  Facebook en stamboom

  Lang leve facebook, zo kwam ik erachter dat er toch wel heel veel verre familie is met dezelfde naam. Ooit heb ik mij beziggehouden met onze stamboom en ik zie aan voornamen dat er vele vernoemingen zijn. In dit geval praten we dan over de broers van mijn overgrootvader. Erg interessant om dit allemaal uit te vogelen.

  sexbierum

  Knutselen

  Mijn opa was nogal van de knutsel in het schuurtje en mijn vader later ook. Ik heb samen met mijn broertje wat mislukte vogelhuisjes staan timmeren en later ook de meest hysterische verf gebruikt. Maar wat ik wel geleerd heb, is wat je met gereedschap allemaal kan. Alhoewel ik boren in een muur nog steeds spannend vindt, veel te bang dat ik in een elektrische kabel aan het boren ben of de verkeerde boormachine pak waardoor er een halve muur weg is in plaats van een klein gaatje. Het blijven apparaten. Mijn eigen band plakken, lampjes wisselen en desnoods een stopcontact aanleggen, geen probleem.  Mijn dochter moest er ook aan geloven en dit ging met veel gemopper en gezucht, maar ook zij kan haar band plakken.

  Moestuin

  Pake had een mooie grote moes en bloemen tuin. Dan werden we meegenomen om worteltjes of sla te halen of appels van de bomen te plukken. Maar vooral verstoppertje spelen met alle kinderen. Je leert er veel van en regelmatig kregen we zakken vol met boontjes mee.

  pake-moestuin

   

  Hoe het leven in elkaar steekt?

  Ik kan mijn kinderen uitleggen hoe het leven in elkaar steekt en waar ze voor moeten oppassen. Ik denk dat het ouders eigen is, je wilt ze beschermen voor de misstappen die jezelf hebt gemaakt. Maar dat geldt natuurlijk ook voor mijn ouders en mijn grootouders. En vaak ontstaan er naast de oude voetstappen nieuwe voetstappen.

  Sommige oude voetstappen verdienen het om opnieuw bewandeld te worden en sommige oude voetstappen moeten we met rust laten.

  Xka